(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna stängde i positivt territorium efter en handelsdag utan tydlig riktning. I blickfånget under dagen var amerikansk makrodata och den eskalerande konflikten i Irak. Bland enskilda bolag backade General Electric efter att Siemens lagt ett konkurrerande bud på Alstom. Även Yahoo var ned.
Dow Jones Industrial Average stängde oförändrat på indexnivån 16.781, medan det bredare S&P 500 klättrade 0,1 procent till 1.938. Tekniktunga Nasdaq Composite
var samtidigt upp 0,2 procent till nivån 4.321.
Omsättningen var 520 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaq.
”Marknaden söker en riktning. Dagens data var inte helt robust. En del pekar mot mer positiva riktningar, men underliggande finns mer att bevisa. Folk håller ett öga på Irak och den geopolitiska situationen”, sade Stephen Carl, chef för aktiehandel på Williams Capital Group, till Bloomberg News.
På måndagen kom uppgifter om att islamistmilisen Isis intagit staden Tal Afar i Irak, efter att irakisk militär under helgen återtagit ett par tidigare erövrade städer.
På statistikfronten visade sig USA:s industriproduktion stiga 0,6 procent i maj, strax över förväntade +0,5 procent.
Dessutom steg NAHB-indexet över stämningsläget bland amerikanska husbyggare till 49 i juni från 45 i maj, medan väntat var ett index på 47.
Federal Reserve New Yorks Empire State Manufacturing Index, som mäter affärsförhållandena för industrin i delstaten New York, steg samtidigt till 19,28 från 19,01 månaden före. Analytiker hade väntat en nedgång till 15,00.
Vidare justerade IMF ned sin BNP-prognos för USA under 2014. Tillväxten väntas nu bli 2,0 procent i år, nedreviderat från 2,8 procent i IMF:s vårprognos i
april.
”Federal Reserve kan ha råd med att hålla styrräntorna låga längre än till mitten av 2015, som är vad marknaderna nu förutser”, skrev IMF.
Sektorsvis inom S&P 500 var energiaktier i topp, med en uppgång på 0,5 procent understödd av flera oljerelaterade bolag. Sämst gick finanssektorn, som noterade en sammanvägd nedgång på 0,4 procent.
Bland enskilda bolag sjönk General Electric 0,8 procent. Siemens lade på måndagen ett kontantbud på Alstoms gasverksamhet värt 3,9 miljarder euro, en verksamhet som General Electric visat intresse för.
Yahoo tappade 5,8 procent efter att e-handelsbolaget Alibaba, där Yahoo äger 24 procent, rapporterat en inbromsande försäljningstillväxt för 2014.
Stockholmsbörsen: Inför gårdagen påpekade jag att 1393-nivån var en kortsiktig vattendelare och köparna lyckades aldrig rensa bort motståndet. Det inledande negativa gapet täpptes visserligen till snabbt men redan efter en halvtimme sattes dagshögsta vid 1392. Kursen klamrade sig sedan fast vid 1386/1382-nivån (som jag pratade om på lunchsändningen). Stängningen vid 1383,0 motsvarade en nedgång med 0,5 procent. Kursen balanserar alltså fortfarande på utbrottsnivån och det sekundära stödet från i början av april.
I onsdags förra veckan skrev jag: ”Den bearish engulfing som bildades från den stigande motståndslinjen är efterlängtad och nu vill vi se en rekyl ner mot 1380-1370 där vi åter kan börja leta efter positiva fortsättningsformationer”. Nu befinner sig kursen i det området och det är dags att börja leta efter en positiv CS-formation. Längre ner i analysen (för betalande prenumeranter) går jag igenom edgen för att ta position idag.
Gårdagens volym var högre än i fredags men trots det 8 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg endast 130 aktier medan hela 355 backade och endast 14 procent av aktierna på Largecap steg. Endast vid tre av de tio senaste dagarna har mer än hälften av aktierna stigit vilket är ett tecken på att isen börjar bli tunnare (allt färre aktier bär uppgångsfaserna).
Högst omsatta aktier under gårdagen blev Swedbank A där aktier för 929 miljoner kronor omsattes. HM B kom på andra plats där aktier för 848 miljoner kronor omsattes. Eric B kom på tredje plats med totalt 759 miljoner kronors omsättning.
Den enda sektor som stängde på plus igår var oljebolen. Sämsta sektorer blev åter teknologi och basråvaror. Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Swedbank efter nya gynnsammare risklassning (+1,3%) följt av Swedish Match (+0,5%) och Lundin Petroleum (+0,4%). Sämst gick Investor B (-1,5%) och SSAB A (-1,5%) följt av Ericsson B (-1,4%).
OMXS30 inför tisdagen:
S&P500 inför tisdagen:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– MQ (ändrat datum från 18/6) (kl 7.15)
AKTIETORGET
– Forsstrom, Swede Resources, Taurus Energy
STÄMMOR
– Clinical Laserthermia Systems, Doxa, Nokia, Transferator, Wiking Mineral (ändrat datum från 21/5)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– MQ: telefonkonferens kl 9.00
– Analytiker- och journalistrankning 2014 presenteras av bl a Financial Hearings och Hallvarsson& Halvarsson kl 11.30
– Clavister: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i maj i Europa
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bactiguard: anmälningstid inför börsnotering avslutas för allmänheten (för institutioner 18/6)
– Com Hem: första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Scandi Standard: anmälningstid inför notering på Stockholmsbörsen inleds (avslutas 25/6 för allmänheten, 26/6 för institutioner)
– Wonderful Times Group: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:100
KAPITALMARKNADSDAG
– Elekta kl 13.00-16.30
EXKLUSIVE UTDELNING
– Alm Equity (1 pref.aktie/200 stamaktier)
MAKROSTATISTIK
– AF: arbetslöshet maj kl 8.00
– Mäklarstatistik : bostadspriser maj kl 8.00
– Valueguard: bostadspriser maj kl 9.00
* Storbritannien: KPI maj kl 10.30
– Storbritannien: PPI maj kl 10.30
– EMU: vakanser 1 kv kl 11.00
– EMU: arbetskraftskostnader 1 kv kl 11.00
* Tyskland: ZEW-index juni kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
* USA: KPI maj kl 14.30
– USA: bostadsbyggande maj kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
CENTRALBANKER
– RBA: protokoll från räntemöte i juni kl 3.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.15
MAKRO ÖVRIGT
– Almega : tjänsteindikator 2 kv
– RGK: prognos statsupplåning kl 9.30
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– Olja: API veckovisa oljelager kl 22.00
USA: Efter en positiv inledning noterades dagslägsta 1931 direkt i samband med öppningen och det skulle inte ta mer än en timme innan dagshögsta 1941 noterades. Under resten av handelsdagen blev tradingrangen allt tajtare. Stängningen vid 1937,9 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.
Även om fredagens kursstapel indikerar att säljarna åtminstone inte för tillfället erbjuder fler aktier än att köparna kan suga upp dem tolkar jag snarare de senaste dagarnas små kursstaplar som en minikonsolidering, ett tecken på osäkerhet. För övrigt snarare regel än undantag när placerarkollektivet väntar på viktiga besked.
Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen sedan igår morse. Igår skrev jag: ”1937 är en mindre sentimentsdelare inför veckostarten där köparna tar över på några dagars sikt om nivån tas ut”. Gårdagens stängning var visserligen över nivån men inte speciellt övertygande.
Volymen igår var marginellt lägre än i fredags och 13 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Än så länge ser jag den pågående rekylen som hälsosam och den tekniska bilden som positiv.
Bästa sektorer igår blev kraftbolag och energi. Sämst gick telekom och verkstad men det var endast marginella nedgångar.
Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände upp och steg med 1,0 procent för att stänga vid $92,2. Googles paus blev inte långvarig utan aktien vände igår ner och föll med 1,4 procent för att till slut stänga vid $544,3. Twitter har åter tagit fart uppåt och avancerade ytterligare 3,0 procent för att stänga vid $38,0 medan den sociala kollegan Facebook åter styrde kosan söderut och föll med 0,5 procent och stängde till slut vid $64,2.
Asien: Det är blandade rörelser på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Sämst av de index jag följer går kinesiska Shanghai som backar med 0,7 procent. Bäst går de taiwanesiska och sydkoreanska börserna medan den kinesiska Shanghaibörsen går sämst.
Nikkei: +0,3%
Kospi: +0,4%
Shanghai: -1,0%
Hang Seng: -0,5%
Taiwan: +0,7%
Bombay: -0,1%
All Ordinaries: -0,2%